• Doornsteeg 1, 6741 LA Lunteren
 • T 0342-418239 / 06-40201498
 • E info@kleinalpenhof.nl

Onze Berner Sennen Pups

Dekking en dracht
Omdat Berner Sennenhonden gevoelig zijn voor het ontwikkelen van heupdysplasie en elleboogdysplasie fokken wij alleen met HD-A gekeurde- en ED-vrije reuen en teven, aangezien de afwijkingen deels erfelijk bepaald zijn. De teven die we willen laten dekken en reuen waarmee gedekt wordt worden dan ook eerst beoordeeld door de Raad van Beheer. Wij hebben onze eigen dekreu, maar kunnen ook op zoek gaan naar een andere geschikte dekreu met een goede bloedlijn.

Als de teef dragend is, kunnen we de pups na ongeveer negen weken verwachten. Na een week worden de pups geregistreerd bij de Raad van Beheer. Dit kan met een naam zijn die door de koper is gegeven. Anders zoeken wijzelf een mooie hondennaam uit.

Moeder verzorgt de pups eerst zelf met moedermelk en houdt alles goed schoon. Vanaf ongeveer drie of vier weken (afhankelijk van hoe groot het nest is) worden de pups bijgevoerd  met de eerste gewelde puppybrokjes. Op de leeftijd van acht weken mogen de pups het nest verlaten. Dan eten ze alleen nog droge puppybrokjes.

Chippen en DNA-afname van de pups

Als de pups 5 à 6 weken oud zijn, worden ze gechipt door een chipper van de Raad van Beheer.  Dit chipnummer staat ook op de stamboom vermeld en moet ook geregistreerd worden bij een databank op naam van de nieuwe eigenaar. Dit is verplicht sinds april 2013.

Vanaf 1 juni 2014 is het verplicht dat van alle rashondenpups en hun ouders DNA wordt afgenomen. Dit wordt ook gedaan tijdens het bezoek en het chippen door de Raad van Beheer. Zo krijgt elke pup een DNA-afstammingbewijs, die aangeeft dat de opgegeven ouders ook echt de ouders van die pup zijn. Het DNA wordt door de Raad van Beheer ook bewaard voor gezondheidsonderzoeken en kan er veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.

Vaccinaties Berner Sennen Pups

Op de leeftijd van 6 weken moeten de pups worden ingeënt. Tot die tijd krijgen ze de nodige afweerstoffen via moedermelk. Bij deze de eerste inenting worden de pups volledig nagekeken door de dierenarts. Een ander belangrijk vaccinatiemoment is met negen en vervolgens met twaalf weken.

Bij ons worden de pups op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken ontwormd. Dit moet maandelijks herhaald worden tot de pup een half jaar oud is. Daarna moet de hond minstens 4 maal per jaar worden ontwormd.  

Tips voor het voorkomen van heupdysplasie en elleboogdysplasie

Zoals eerder beschreven zijn Berner Sennenhonden gevoelig voor het ontwikkelen van heupdysplasie en elleboogdysplasie. Dit is deels erfelijk bepaald, maar de manier van opgroeien telt ook mee, voor maar liefst 75%. Daarom geven we u graag wat tips om de kans zo veel mogelijk te verkleinen:

 • Uw pup mag geen lange wandelingen maken vóór zijn eerste verjaardag. Houd de leeftijd in weken aan voor het aantal minuten dat de pup mag wandelen. Uiteraard moet u wel regelmatig wandelen om de pup sterke spieren op te laten bouwen;
 • Uw hond mag tot de leeftijd van één jaar niet naast de fiets meelopen;
 • Uw hond mag geen traplopen en niet op/van de bank of in/uit de auto springen;
 • Een gladde vloer zoals parket of laminaat is slecht voor de heupen en voorpoten. Leg het eerste jaar oude vloerbedekking over uw gladde vloer;
 • Zorg bij het uitlaten dat de hond niet steeds aan de riem trekt, maar rustig naast u meeloopt. Anders worden de heupen overbelast;
 • Vermijd spelletjes waarbij de pup steeds kort draaiende bewegingen maakt;
 • Door het mulle zand lopen is ook te belastend voor de heupen en ellebogen. Vermijd dit!
 • Zorg ervoor dat uw pup niet te zwaar wordt. Houd u strikt aan het voedingsschema op de verpakking van het voer;
 • Koop voer voor zeer snelgroeiende grote rassen om sterke groei te beperken. Het eerste half jaar moet uw pup één kilo per week aankomen. Niet meer en niet minder! Houd u dit in de gaten en weeg de pup regelmatig.

Let u er ook op dat uw hond rustig blijft als hij gegeten heeft i.v.m. de kans op een maagtorsie.

Nieuws

Aanmelden berner sennen en boulab pups Wednesday 30 November Aanmelden berner sennen en boulab pups

Voor de berner sennen pups en de boulab pups kunt u zich aanmelden voor de wachtlijst via een e-mail. Dat kan naar info@kleinalpenhof.nl

 

Lees meer

Error: element "referenties" bestaat niet.