• Doornsteeg 1, 6741 LA Lunteren
  • T 0342-418239 / 06-40201498
  • E info@kleinalpenhof.nl

De Berner Sennenhond

Rasbeschrijving
De Berner Sennen is één van de vier rassen die behoort tot de groep van de Zwitserse Sennenhonden. De andere drie rassen zijn de Appenzeller Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de Grote Zwitserse Sennenhond. De Berner Sennen is de bekendste en de harigste.

De naam Berner Sennen zegt veel over de oorsprong van de hond: Bern is een plaats in Zwitserland en ‘senner’ is het Duitse woord voor herder. Deze herdershond werd vroeger vaak ingezet als veedrijver en trekhond op de alpenweiden. De berner sennen werd toen ook al gebruikt als waakhond en ter bescherming van familie en boerderij.

Uiterlijk Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is redelijk groot en heeft een krachtige bouw. De vacht is halflang, vaak sluik of golvend, en heeft drie kleuren: zwart, rood/bruin (ook wel tan genoemd) en wit. De Berner Sennenhond heeft een krachtige, enigszins dogachtige kop met een vierkante snuit en hangende oren.

Reuen hebben een schofthoogte van 64 tot 70 cm en teven hebben een schofthoogte van 58 tot 66 cm. Het gewicht is vaak tussen de 40 en 50 kg.

Typerende kenmerken:

  • Symmetrische snuittekening
  • De witte tekening van de snuit loopt niet verder dan de mondhoeken
  • Witte voeten en witte staartpunt zijn gewenst
  • Kleine witte vlek in de nek is toegestaan

Karakter Berner Sennenhond

Door zijn eeuwenoude bestaan als veedrijver en waakhond is de berner sennenhond opmerkzaam, waaks, zeer trouw aan zijn baas en diens gezin, erg aanhankelijk, evenwichtig en moedig, intelligent, vriendelijk en vrolijk. Kortom, de berner sennenhond is een echte familiehond die erg lief is voor kinderen.

Verzorging Berner Sennenhond

De meeste verzorging zit 'm in de vacht, maar regelmatig borstelen en kammen is voldoende. Geef extra aandacht aan de plekken waar zich snel klitten vormen, zoals de broek, kraag, oksels en achter de oren. Eventuele klitten kunnen in de lengterichting doorgeknipt worden, zodat ze makkelijk uitgekamd kunnen worden. Eventuele haren tussen de voetkussentjes kunnen ook weggeknipt worden.

Omdat de Berner Sennenhond een dikke vacht heeft, houdt hij niet van warmte. Geef hem dan ook een koele ligplek in huis. Een bedje of ligkussen is zeker niet nodig.

Nieuws

Aanmelden berner sennen en boulab pups Wednesday 30 November Aanmelden berner sennen en boulab pups

Voor de berner sennen pups en de boulab pups kunt u zich aanmelden voor de wachtlijst via een e-mail. Dat kan naar info@kleinalpenhof.nl

 

Lees meer

Error: element "referenties" bestaat niet.